Byxor

Byxor som sitter tight

Byxor som sitter tight

Byxor kallas ett klädesplagg som syftar till att skydda våra ben mot väta, kyla och yttre påfrestningar. Byxor täcker hela benen och finns i flera olika varianter och modeller. Det finns även de byxmodeller som inte täcker hela benen utan bara täcker benens överdel, dessa byxor kallas för shorts. Här nedan följer ett antal olika modeller av populära byxvarianter.

Jeans

Jeans är en byxtyp som är slitstarka och snygga

Jeans bakifrån, karakteristiskt blåa.

Namnet jeans har de fått från tyget de är tillverkade av som heter jeans, eller denim – som de också kallas ibland. Jeanstyg är väldigt slitstarkt och har en karaktäristisk blå färg. Jeansen började först att användas under guldruschen i Kalifornien i USA under 1800-talet. Jeansbyxorna blev väldigt populära för att de var just slitstarka, vilket behövdes i de rådande förhållandena som rådde när man letade guld. Kallt, slitigt och dystert. Jeansen var ihopsatta med nitar i vissa sömmar, vilket gjorde jeansen än mer slitstarka. Dessa nitar syns än idag på jeans, även om vi idag inte har behov av riktigt lika slitstarka byxor att klä oss i. Jeans finns i flera olika sorter och modeller, det finns även andra plagg som är gjorda av jeanstyg, exempel på sådana plagg är jeansjackor, jeansshorts, jeanskjolar, jeansklanningar, jeansjackor mm. Även om det är jeans som byxor som allt ursprunligen härstammar ifrån.

  • Boyfriend jeans – jeans som ska påminna om en pojkväns jeans.
  • Bootcut jeans – jeans som är vidare nertill.
  • Bootcut jeans – jeans som är vida nertill, främst tänkt att skor med skaft eller stövlar ska få plats under.
  • Boyfriend jeans – jeans som följer det populära ”boyfriend”-modet, detta är ett mode för kvinnor. Modet går ut på att det ska se ut som att tjejerna bär sina pojkvänners kläder.
  • Lowcut jeans – lågt skurna jeans, midjan är låg skuren och slutar närmare skrevet än normalt skurna jeans.
  • Highwaist jeans – motsatsen till lowcut jeans, dessa jeans går högre upp från skrevet än vad normalt skurna jeans gör.
  • Baggy fit jeans – jeans som är lite pösiga.
  • Loose fit jeans – väldigt lika baggy jeans.
  • Slim fit jeans – tighta jeans, de sitter tätt intill ben, stuss och visar konturerna väl.
  • Regular fit – detta är den normala skärningen på jeans, de andra utgår ifrån denna standard. Regular fit jeans är väl så att säga ”lagom”. Inget som sticker ut med dessa byxor, inte vidare ben, inte pösigare än andra etc.

Chinos

Chinos är lite "halvsnygga" byxor

Chinos går att använda både på jobbet och till festen

Chinos är ett par byxor tillverkade i bomull. Chinos är byxor som kan anses vara lite finare än t.ex. jeans. Även om det finns jeans som mycket väl går att använda till de lite finare tillställningarna. Namnet chinos betyder kineser på spanska. Det härstammar från att spaniens armé för längesedan, flera hundra år sedan använda sig av det som vi kallar för chinos idag. Byxorna blev snabbt populära och fick namnet chinos internt, detta för att byxorna importerades från Kina och tillverkades alltså av kineser, detta visste manskapet i armén om och döpte byxorna lite skämtsamt till ”Chinos” – ”Kineser”. Namnet har hängt med under historiens gång och byxorna som sådana är populärare än någonsin. Väldigt bra då chinos är ett sorts mellanting mellan slit-och-slängbyxor och finbyxor. Helt perfekta att ha på jobbet. Chinos är tillverkade i bomull och har pressveck framtill på benen, de är mjuka och slitstarka. Chinos är framförallt populära bland herrar, några damchinos finns inte riktigt. Ett par ljusa chinos är ett bra modetips om du vill ha bra sommarbyxor.

Läderbyxor

Läderbyxor är snygga och bör finnas i varje kvinnas garderob

Läderbyxor på en tjej.

Läderbyxor är, som namnet lite smått antyder, en byxvariant som är tillverkade i läder. Läderbyxor är populära framförallt inom olika subkulturer, t.ex. bikergrupper. Läder är ett bra och följsamt material som kommer att anpassa sig efter benen och skapa en skön känsla. Vill man inte använda riktigt läder så finns det läderbyxor tillverkade i konstläder som är väldigt likt riktigt läder.

Shorts

Shorts ska användas då benen ej behöver värmas

Shorts bör användas på varma dagar då benen ej behöver värmas upp

Shorts är byxor som inte täcker hela benen, shorts kan också kallas för kortbyxor – vilket precis förklarar vad det är för något. Shorts kan finnas i flera olika längder och vara tillverkade i en hel hög med olika material.

3/4 byxor

Piratbyxor och 3/4 byxor är samma sak.

3/4 byxan eller piratbyxan

De här byxorna är lite liknande shortsen, fast de är aningen längre. Namnet 3/4 byxor ger en liten hint om att de täcker ca. tre fjärdedelar av benen. Den här typen av byxor kallas även för piratbyxor ibland.