Amningskläder

Amningstunika med öppnings vid brösten.

Amningstunika med öppnings vid brösten.

Amningskläder är speciella klädesplagg framtagna för att underlätta amnings av barn för nyblivna mammaor. Kläderna kan vara utformade på ett sådan sätt att de inte behöver tas av för att barnet ska komma åt mammans bröstvårta. En tröja kan till exempel ha dragkedjor vid bröstens sidor som enkelt kan öppnas så att barnet kan ammas utan att tröjan behöver dra upp eller tas av helt. Det kan vara dragkedjor, kardborreband eller tryckknappar. Flera olika öppningsanordningar erbjuds hos olika amningskläder. Det finns också speciella amnings-behåar där principen är den samma som för nämnda tröja. En liten lucka öppnas i BHn så att den inte behöver tas av eller dras åt sidan. Amningskläder har blvit populära på senare år då barn och mammor allt oftare behövar ägna sig åt amning i öppna miljöer. Då det är inte alltid är smidigt att amma sitt barn har amningskläderna kunnat underlätta förfarandet till en viss grad. Flera mammor använder i stort sett bara amningskläder under tiden de fortfarande ammar sitt barn för de anser att det är väldigt smidigt. Det är lätt att förstå smdiigtheten i det hela då det enda som behöver göra är att öppna upp en liten ”bakdörr” till bröstet istället för att krångla med att dra upp eller ta av sig översittande kläder vid amning.

Amningskläder i olika utföranden

Amningskläder som sådana behöver inte nödvändigtvis se speciellt mycket annorlunda ut jämför med vanliga kläder. Amningskläderna kan komma i samma modeller som modeller utan dessa små öppningar vid brösten. Den händige klarar förmodligen av att göra om ett normalt plagg till ett amningsplagg utan allt för mycket jobb. Det är antagligen på detta sätt amningskläderna såg dagens ljus för första gången. En mamma som insåg att det var jobbigt med amning i vissa sammanhang och tog saken i egna händer och modifierade sina kläder så att amningen skulle gå lättare. Med sax, tråd och knappar kanske hon gjorde sitt helt egna amningsplagg som sedan kunde användas och underlätta amningen av hennes barn.

Omman skulle modifiera sina kläder till att bli amningskläder så är det sen heller inte så svårt att återställa dem till dess orginalutförande. Ta bort knapparna, eller vilken öppningsanordning somnu användes, och sy igen hålet som lämnas efter. Vem som helst borde kunna göra detta.

Amningskläder är en stor industri

Eftersom företag har insett nyttan med amningskläder så har de börjat mer och mer att ta in amningskläder i sitt sortiment för att sälja till nyblivna mammor som är i behov av sådana här plagg. Många har redan testat på att använda kläderna, och fler lär det blir. Online har amningskläder fått en rejäl boom under senare år. Dels för att kläder i stort har börjat säljas på nätet i otrolia mängder. Amningskläder har följt denna trend och trenden ser ut att fortsätta, försäljningen kommer alltså att fortsätta rakt upp. Amningskläder en en gren i den mycket populära gruppen mammakläder. Vad som urskiljer amningskläder är att de enbart är anpassade för amnings. Medans mammakläder mer är anpassade för hela mamman och hennes kroppsförändringar under graviditeten och efter nedkomsten.